Partnerek


Videóarchivum

Galéria

Versünnep 2012

Versünnep 2011.

Versünnep 2010.

Verstábor
 
  Aktuális Hírek  -  2013. 02. 13.
Február 17-én lesz az első válogató a Szent István Művelődési Házban
  Minden eddiginél többen jelentkeztek a IV. Fehérvári Versünnepre, amelynek válogatói hétvégén kezdődnek a Szent István Művelődési Házban. A február 17-ei és 23-ai válogatók után nevezi meg a zsűri a döntőbe jutó 12 fiatalt, akikkel – idén először – mentori program keretében foglalkoznak a Vörösmarty Színház művészei.

  Negyedik alkalommal versenghetnek egymással az irodalomkedvelő fiatalok, hiszen a Fehérvár Médiacentrum Kft. a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve ismét Fehérvári Versünnepet szervez. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester.
A Szent István Emlékév programsorozatába illeszkedő idei Versünnepre az államalapító király szellemiségéhez méltó művekkel lehetett nevezni. Kapcsolódva ezen alapgondolathoz, Spányi Antal megyés püspök így fogalmazott: „Szent István kultusza komoly szerepet töltött be és tölt be ma is a magyar egyház és a magyar társadalom életében. Bár a történelem során megítélése mindig változott, kultusza mégis alapjaiban őrződött meg. Egy közösség, egy nemzet csak a múlt közös vállalásában lehet egységes, mivel a mindennapok szintjén más-más problémák, kérdések foglalkoztatják. A történelem során a Szent István-i kultusz összetartotta a magyarságot.” „A Versünnep céja, hogy a rendezvényre jelentkező fiatalok és rajtuk keresztül családtagjaik, barátaik és osztálytársaik ráhangolódjanak a hagyományok megértésére.” - tette hozzá Spányi Antal megyéspüspök.
„A Versünnep nem csak az irodalomról szól. A korábbi évek tapasztalatai alapján bizton állíthatjuk, ennek a versenynek valódi közösségformáló ereje van. Gondoljunk csak a tavalyi verselő flashmobra az Országalmánál! Érzékelhető a fiatalok lelkesedése is, hiszen idén minden eddiginél többen jelentkeztek. – emelte ki Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok. „Ezúton is köszönöm, hogy a Város és az Egyházmegye közös kezdeményezését évről-évre méltó módon szervezi meg a Fehérvár Médiacentrum, és ebben olyan szellemi műhelyek segítik, mint a Szent István Művelődési Ház és a Vörösmarty Színház. – tette hozzá.
 
Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője kiemelte, hogy főszervezőként nem csupán a verseny egyes állomásaira koncentrálnak, de arról is gondoskodnak, hogy a Versünnep híre minél szélesebb közönséghez eljusson. „Úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk és örömmel vállalhatjuk ezt a feladatot ismét.” - mondta el Hagymásy András, a Médiacentrum ügyvezető igazgatója. „A Fehérvár Televízió, a Vörösmarty Rádió, a Médiacentrum Online felülete és a Fehérvár Magazin révén nemcsak a fehérváriakhoz, hanem jóval szélesebb körbe is el tudunk jutni és  népszerűsíteni tudjuk az irodalom szeretetét.” - tette hozzá. A Médiacentrum a válogató első pillanataitól a döntő utolsó percéig követi majd a versenyzők sorsát.
 
A Versünnep 12 döntőbe jutó versenyzője mellé a Vörösmarty Színház művészei csatlakoznak, hogy mentorként segítsék a diákok szakmai felkészülését. „A felajánlás kettős: egyrészt avatott előadóművésztől konkrét, az iskolai oktatási folyamatban nem megtapasztalható gyakorlati tanácsokat kaphatnak a választott vers értelmezéséről, tolmácsolásáról, másrészt a művészek szakmai közreműködése folytán növekedni fog a döntő szakmai színvonala is. A mentorok a színházban találkoznak majd mentoráltjaikkal, egyéni ütemezés szerint” – mondta el Matuz János kreatív igazgató.
 
A „Mentorok”: Csizmadia Gergely, Váradi Eszter Sára, Juhász Illés, Keller János, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Láposi Réka, Matuz János, Tűzkő Sándor, Kelemen István és Závodszky Noémi.
 
A IV. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. A zsűri tagjai: Szalay Marianna színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Varga Sándor újságíró, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tóth Tamás esperes plébános.

Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása