Partnerek


Videóarchivum

Galéria

Versünnep 2012

Versünnep 2011.

Versünnep 2010.

Verstábor
 
  Aktuális Hírek  -  2015. 02. 09. 06:56  -  www.szekesfehervar.hu
VI. Fehérvári Versünnep - idén is összefogással valósul meg program
  
A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök valamint Cser-Palkovics András polgármester. A nagy múltú verseny a város és a térség egyik jelentős tehetséggondozó, értékközvetítő programja. Idén is sok jelentkezőre számítanak a szervezők.
 „A Fehérvári Versünnep, az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy a fiatalokat az igényes kultúrával is meg lehet szólítani. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az is elmondható, hogy nagyon sok a tehetséges diák városunkban, és sokan meg is szeretnék mutatni tehetségüket. Nagy öröm, hogy a fehérvári középiskolások és az egyházmegyében tanuló diákok szeretik a verseket, a magyar irodalmat. A program jelentőségét mutatja az is, hogy a Fehérvári Versünnepnek mindig van utóélete. Közösségek alakulnak, a diákok flashmobot szerveznek, versklubot hoznak létre, ami mind-mind tartalmas pillanatokkal tölti meg a hétköznapjaikat.De arról sem feledkezhetünk meg, hogy a verseny után a város nagy rendezvényein vagy akár a színházban és kulturális programokon is láthatjuk őket, ahol megmutatják mindazt a tudást és értéket, ami bennük van.” – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki a tehetségkutató jelentőségére is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón.
A VI. Fehérvári Versünneppel kapcsolatban Spányi Antal megyés püspök így fogalmazott: „A kezdetek óta elkötelezett támogatói vagyunk a tehetséggondozó programnak. Az egyházmegye azért is tartja fontosnak a verseny támogatását, mert a verseknek, az irodalomnak a belső értékek szempontjából igen fontos szerepük van. Bizonyos értékek alapvetőek és nem kérdőjelezhetők meg. Ez a mélyen gyökerező, nagyon stabil belső bizonyosság pedig az irodalom és a versek által értékekkel ruházza fel a fiatalokat. Mindez a jövőnk záloga is egyben, hiszen a becsület, az emberi tartás, az őszinteség, a bizalom, a hűség utat mutathat a fiatalok számára, segítheti őket az eligazodásban. Öröm évről-évre látni, hogy a fiatalokban él az igény, hogy keressék ezeket az értékeket, és megosszák másokkal."
A VI. Fehérvári Versünnep szervezője a Fehérvár Médiacentrum. A verseny része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának. „A Fehérvár Médiacentrum számára kiemelt feladat a tehetséggondozás. A Fehérvári Versünnep beváltotta a hozzáfűzött reményeket: ismert és nívós programmá nőtte ki magát, mely értékekkel ajándékozza meg a közönséget. Emellett a bontakozó tehetségek is hathatós segítséget kapnak a programban résztvevő szakemberektől, hiszen a zsűri évről-évre jótanácsokkal, építő kritikával járul hozzá, hogy ezek a tehetséges fiatalok szárnyalhassanak. A versenyzők felkészítését szolgáló mentorprogram pedig olyan segítséget, tudást ad a gyerekeknek, amit a későbbiekben is kamatoztatni tudnak.” – emelte ki Hagymásy András, a szervező Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója.
 
A Versünnephez immár harmadik alkalommal csatlakozik mentorprogrammal a Vörösmarty Színház.
A Vörösmarty Színház a közösség színháza. Ehhez a hitvalláshoz a tehetséggondozás szorosan kötődik. Természetes volt számunkra, hogy csatlakozunk, és hozzájárulunk a programhoz. A közös munka során a fiatalok avatott előadóművészektől konkrét, az iskolai oktatási folyamatban nem megtapasztalható gyakorlati tanácsokat kapnak a választott vers értelmezéséről és tolmácsolásáról. A mentorok a színházban találkoznak majd mentoráltjaikkal, egyéni ütemezés szerint. A tapasztalat azt mutatja, hogy művészeink számára is fontos ez a program, sok-sok élménnyel gazdagodtak az elmúlt években, és szívesen jelentkeznek mentornak. A felajánlás idén is a döntősök felkészítésére vonatkozik.” – mondta Szikora János, a színház igazgatója.