Partnerek


Videóarchivum

Galéria

Versünnep 2012

Versünnep 2011.

Versünnep 2010.

Verstábor
 
  Aktuális Hírek  -  2014. 02. 10. 14:46  -  www.szekesfehervar.hu
V. Fehérvári Versünnep - március 10-ig lehet jelentkezni
  
Idén immáron ötödik alkalommal versenghetnek egymással az irodalomkedvelő fiatalok, hiszen a Fehérvár Médiacentrum Kft. a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve ismét Fehérvári Versünnepet szervez. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A megmérettetésre 2014. március 10-ig jelentkezhetnek verssel az irodalomkedvelő fiatalok. A helyszín ezúttal is a Szent István Művelődési Ház lesz. A versenyben azok a 9-13. osztályos fiatalok vehetnek részt, akik székesfehérvári középfokú oktatási intézményben, vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely egyházi középfokú oktatási intézményében tanulnak. A megmérettetésen azok is indulhatnak, akik más település középfokú oktatási intézményének 9-13. évfolyamos tanulói, de székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkeznek. A jelentkezéseket 2014. február 10-től várják a szervezők.
„Az immáron fél évtizede sikerrel zajló Fehérvári Versünnep Székesfehérvár tehetséggondozó programjának egyik alappillére. A verseny évről-évre színvonalasabb, köszönhetően részben a felkészülést komolyan vevő diákoknak és tanáraiknak, másrészt pedig a szervezőknek – mondta el az esemény kapcsánCser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette: Egy város sosem gondolkodhat csak a jelenben. A napi feladatok ellátása, a település üzemeltetése, intézmények fenntartása mellett különös jelentősége van a jövő megalapozásának. Meg kell találnunk, és segítenünk kell tehetséges fiataljainkat, hiszen ők azok, akiknek majd átadjuk a stafétát."
Az V. Fehérvári Versünnep tájékoztatóján Spányi Antal megyés püspök így fogalmazott: „Az egyházmegye fontosnak tartja a verseny támogatását, mert a verseknek, az irodalomnak a belső értékek szempontjából igen fontos szerepük van: a becsület, az emberi tartás, az őszinteség, bizalom, a hűség a hazához, a nemzethez, a néphez, de akár önmagunkhoz is. Mindezek hiányában válságba kerül az egyén, a közösség, a nemzet, az ország. Öröm látni, hogy fiatalokban él az igény, hogy keressék ezeket az értékeket és megosszák másokkal."
 
 Matuz János örömmel számolt be arról, hogy a Vörösmarty Színház folytatja a tavalyi versenyen elindított mentor programot. „A felajánlás idén is a döntősök felkészítésére vonatkozik - hangsúlyozta a teátrum művészeti intendánsa. A közös munka során a fiatalok avatott előadóművészektől konkrét, az iskolai oktatási folyamatban nem megtapasztalható gyakorlati tanácsokat kapnak a választott vers értelmezéséről és tolmácsolásáról. A mentorok a színházban találkoznak majd mentoráltjaikkal, egyéni ütemezés szerint."
 
A verseny főszervezője ebben az esztendőben is a Fehérvár Médiacentrum. Hagymásy András elmondta, hogy a megmérettetés a hagyományos keretek között zajlik, azonban idén is tartogat egy újdonságot. "A fiataloknak ezúttal két verset is meg kell jelölniük a jelentkezési lapon - emelte ki az ügyvezető igazgató. A második művet csak abban az esetben kell előadni, ha más, korábban jelentkezett versenyzőével azonos az első vers. Erről már a válogatót megelőzően tájékoztatást kapnak az érintettek. A Médiacentrum számára nagy megtiszteltetés, hogy 2014-ben is megrendezheti a Fehérvári Versünnepet - tette hozzá. Ez a munka egyúttal társadalmi felelősségvállalás is, aktív részvétel a közösség életében, és nem utolsó sorban lehetőség a szép magyar beszéd ápolására, terjesztésére."
 
A 2014. március 10-ig tartó jelentkezés részletes feltételeit, valamint a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat a www.versunnep.hu honlapon találják az érdeklődők. A válogatókra 2014. március 22-én és 23-án kerül sor. Az V. Fehérvári Versünnep döntőjét 2014. április 26-án rendezik meg.
 
 A IV. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész lesz. A zsűri tagjai: Radnay Csilla színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Varga Sándor újságíró, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tóth Tamás esperes plébános.